olie water afscheider
Technologie

Een revolutionaire doorbraak in demulsifiers

augustus 17, 2021

Demulsifiers, of emulsiebrekers, zijn een klasse van speciale chemicaliën die worden gebruikt om emulsies, bijvoorbeeld water in olie, te scheiden. Ze worden veel gebruikt bij de verwerking van olie-water mengsels afkomstig uit de scheepvaart, die doorgaans samen met aanzienlijke hoeveelheden zout water worden geproduceerd.

De secretaris-generaal van MARPOL bezocht WVT Industries in Aartselaar te Antwerpen. Het bedrijf werd in 1997 opgericht door Ward Van Thielen en is in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant en leverancier op de markt voor industriële reiniging. Het bedrijf bedient verschillende industriële sectoren in heel Europa en daarbuiten, zoals de scheepvaart (ontvetters, dispergeermiddelen…), afvalwaterbehandeling (demulgatoren) en de transportsector.

Het dynamische bedrijf focust zich op het zoeken naar oplossingen op maat van elke typische gebruiker en zorgt er bovendien voor dat al zijn schoonmaakproducten en chemische specialiteiten biologisch afbreekbaar en bio-ergonomisch zijn. WVT Industries werd een toonaangevende leverancier binnen een veeleisende omgeving en is inmiddels actief in meer dan 32 landen.

Vandaag hebben we met trots aangekondigd dat we door intensief onderzoek een unieke demulsifier hebben ontwikkeld, die zeer effectief is en een zeer kleine dosering nodig heeft van slechts 100 ppm. Volgens de MARPOL Conventie Annex I moeten olietankwasresten of met olie verontreinigd water worden behandeld voordat ze worden geloosd. Onze nieuwe Demul 40CP scheidt water in olie en olie in watermengsels sneller en tegen lagere kosten vergeleken met alle andere concurrerende producten.

Minder dan 1% watergehalte

MARPOL-olie is een water-in-olie-emulsie met een watergehalte van minder dan 1%, waarvan de stabiliteit afhankelijk is van het watergehalte. Normaliter ligt dit tussen 2,4% en 50,8%. Het toevoegen van de nieuwe Demul 40CP aan MARPOL-oliën versnelt het decantatieproces aanzienlijk en bereikt brandstof met een watergehalte van minder dan 1%. In minder dan twaalf uur optimaliseert Demul 40CP de calorische waarde van de gerecyclede olie en verhoogt de wederverkoopwaarde. Om optimale resultaten te verkrijgen, wordt de water-in-olie-emulsie opgewarmd tot 90 °C voordat Demul 40CP wordt toegevoegd. Zelfs bij 35 ° tot 50 ° C kunt u uitstekende resultaten behalen (interessant voor het behandelen van lage flash).

Kleinere doseringen, betere resultaten

Emulsiebrekers resultaten
Met 100 ppm Demul 40CP wordt een watergehalte van minder dan 1% bereikt in minder dan 12 uur.
De olie-wateremulsie wordt verwarmd tot 90°C voordat Demul 40CP wordt toegevoegd.

De optimale dosering van Demul 40CP hangt altijd af van de specifieke aard van het olieachtig afval. Om het exacte percentage te bepalen dat nodig is, analyseert WVT Industries afvalmonsters in het eigen laboratorium en geeft het geval per geval aanbevelingen. Typisch varieert de aanbevolen dosering van Demul 40CP tussen 100 en 400 ppm tot de totale hoeveelheid van de olie-wateremulsie. Indien hogere doseringen mislukken, moet de dosering zelfs worden verlaagd: lagere doseringen verbeteren meestal het demulgeringsproces.

Customer case: 0,42% watergehalte met slechts 250 PPM demul 40CP

Het olie-watermonster had oorspronkelijk 41,43% vrij water. Na toevoeging van de WVT Demul 40CP in doseringen van 250 ppm daalde het watergehalte in de gedecanteerde brandstof tot 0,42%. De water-in-olie-emulsie werd verwarmd tot 90 °C, voordat Demul 40CP werd toegevoegd. Zonder de temperatuurvariabele te veranderen, werden deze resultaten in 12 uur verkregen. De klant gaf aan tevreden te zijn met de eerste behaalde resultaten en zal doorgaan met het optimaliseren van alle variabelen.

Emulsiebrekers

Lagere verwerkingskosten

Demul 40CP verlaagt de verwerkingskosten aanzienlijk. Het vervangt het gebruik van kostenbelastende centrifugetoepassingen. Daarbij verlaagt de behandelingstijd tot onder de twaalf uur, zodat grotere volumes in een veel kortere periode kunnen worden behandeld.

Duurzame oplossing

Demul 40CP, een organische vloeibare formulering van oppervlakteactieve stoffen en dispergeermiddelen, blijft bij de brandstof en niet bij de waterfase. Het gedecanteerde water kan worden geloosd zonder nadelige gevolgen voor het mariene milieu teweeg te brengen. Demul 40CP is brandbaar, niet schurend en niet-asvormend. Bovendien verbetert Demul 40CP de kwaliteit van de brandstof, terwijl het eveneens een beschermende werking heeft ten aanzien van de werknemers die met het product werken.

Voordelen Demul 40CP:

  • Hoge calorische brandstofwaarde, hogere verbrandingskwaliteit en herverkoopwaarde;
  • Lagere verwijderingskosten;
  • Naleving van MARPOL 73/ 78, bijlage I: behoud van het mariene milieu, bijdragen aan het behoud van hulpbronnen.

Geurneutralisator vermindert uitvaltijd

Behalve demulsifiers produceert WVT Industries ook vloeibare geurneutralisatoren op waterbasis om te voorkomen dat geurhinder of irriterende dampen ontsnappen. Onze O-Scav H2S neutraliseert de H2S en toxische effecten in waterzuiveringsinstallaties. De chemische formule is 100% biologisch afbreekbaar. Door alle reinigingsprocedures in één chemische toepassing te combineren, wordt de uitvaltijd van de apparatuur aanzienlijk verminderd.

Wil je graag meer weten?

    Nieuws

    Verwante blogposts